Avalon In memoriam


Avalon’s Bondadoso

Ik herinner me het nog als de dag van gisteren… Ik kende Bondadoso al veel langer, een prachtig Spaans paard. Als zesjarige hengst naar Nederland gehaald. Toen ik door de toekomstige eigenaar werd uitgenodigd om een video van dit paard te bekijken om tot een positief koopadvies te komen, heb ik de eigenaar geadviseerd om het paard heel goed te laten nakijken door een dierenarts. Het paard leek op eerste gezicht niet in orde. De eigenaar heeft mijn advies destijds niet opgevolgd en het paard gekocht. Ik ben wel naar hem gaan kijken toen hij in Nederland was. Een prachtig crèmekleurig paard met amberkleurige ogen, een sprookjesachtig voorkomen, ik was op slag verliefd. Het was niet alleen zijn bijzondere uiterlijk, maar ook zijn hele uitstraling en spirit. Zou ik ooit ook zo’n mooi paard kunnen hebben. Onmogelijk, dacht ik.

Hij is mij in die tijd meerdere malen aangeboden door zijn eigenaar. Met name om hem te gaan trainen en uit te brengen. Ik ben er toen niet op ingegaan en het paard is daarna door meerdere ruiters gereden. Er werd echter te weinig rekeninggehouden met zijn fysiek en gezondheid. Resultaat: problemen met pezen, spieren, rug en zijn mentale gesteldheid.
Ik hoorde in de wandelgangen vaak dat er problemen waren met Bondadoso, de dierenarts vond het een vervelend paard. Door omstandigdigheden moest Bondadoso verkocht worden. Weer hoorde ik dat het paard op zoek was naar een ruiter en ook te koop stond dit keer. Wederom ben ik er toen niet op ingegaan, met pijn in mijn hart! Ik reed dagelijks van mijn huis naar de stal, langs weilanden. Op een dag zag ik plotseling een crèmekleurig paard in het weiland staan. Dat kon er maar één zijn: Bondadoso! Ik ben een half jaar in een slakkegangetje langs dat weiland gereden en zag daar iedere dag Bondadoso in de verte staan. Op een open dag van mijn bedrijf kwam iemand op bezoek die vertelde over een paard dat hij wilde aanbieden. Het bleek Bondadoso te zijn. Hij zou goed bij mijn methode passen dacht de eigenaar, wilde eigenlijk wel van het paard af. Omdat hij inmiddels al zo vaak mijn pad had gekruist ben ik in diezelfde week toch naar Bondadoso gaan kijken. Het was blijkbaar voorbestemd. Ik trof Bondadoso mager, ziek en lustenloos aan. Het was mij duidelijk, ik heb direct een bod gedaan en ik heb hem met mij meegenomen. Op de foto zie je hoe het paard er aan toe was. Op bijna 11 jarige leeftijd gecastreerd, gewoon in de wei. Broodmager door de stress, herstellende van een slokdarmverstopping. Dit ooit zo prachtige paard had al zoveel meegemaakt in zijn leven. De eigenaar had meer paarden die er perfect verzorgd uitzagen, dat moet ik echt benoemen. Maar het lukte Bondadoso niet te aarden op die op stal. Ook had hij een mentale problemen, was angstig voor de buitenwereld. Als hengst had hij vele uren in zijn leven in een stal doorgebracht. Ook had hij last van zijn mannelijke hormonen.
Ik heb Bondadoso in zijn mooie ogen gekeken en meegenomen. Op dat moment had ik geen idee in hoeverre hij in staat zou zijn om weer gereden te worden. Het maakte mij niet uit. Ik vond het prima om alleen maar naar hem te kijken in de wei en paddock. Het enige wat ik wilde is dat hij zich geen zorgen meer hoefde te maken. Het zou goed komen. Langzaamaan knapte Bondadoso op en uiteindelijk ben ik voorzichtig met hem gaan trainen, een beetje bezigheidstherapie.
Bon wilde zo graag voor en met mij werken dat we uiteindelijk samen de Riddertest hebben kunnen doen met positief resultaat!
Ik heb een prachtige en leerzame tijd gehad met Bondadoso. Helaas heb ik hem in het najaar van 2011 moeten laten inslapen, omdat zijn oude blessures hem toch teveel werden. Door zijn angstige aard en mentale toestand kon ik hem niet laten genieten van zijn welverdiende oude dag. Hij had een prachtige spirit en soms dacht hij de hele wereld aan te kunnen. Dan rende hij in volle galop door zijn paddock. Maar zijn lichaam kon het echt niet meer aan, ik was iedere dag bang dat hij zich vreselijk zou bezeren. Ik moest de beslissing voor hem maken. Soms moet je doen wat je moet doen…uit liefde voor je paard.
Ik mis hem nog iedere dag…

Ik heb begrepen door alle mooie reacties dat Bondadoso een grote inspiratiebron is geweest voor velen in de jaren van onze deelname aan de Branderup Clinics en demo-dagen. Ik hoop dat hij voor altijd een grote inspiratiebron zal blijven. Hij heeft laten zien dat niets onmogelijk is. Als je er maar in blijft geloven en handelt uit liefde…

Bondadoso 2004 2007

Avalon’s Kanjer.

Een klein paardje met een mega groot karakter. Een echte Kanjer!

Kanjer was het eerste rijpaardje van Ocean, eigenzinnig dier met heel veel temperament. Maar wat was hij ontzettend lief en eerlijk voor Ocean.